ΕΝΘΥΜΙΟΝ + ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΙΣΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ!

ΕΝΘΥΜΙΟΝ + ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΙΣΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ!

78 λεπτά

Προβολή + Ζωντανή εμφάνιση!

Ελλάδα

Σκηνοθέσία

Νίκος Ζιώγας

υπόθεση

Ακούνε άραγε οι νεκροί τα τραγούδια που παίζονται για αυτούς πάνω από τα μνήματα κάθε Δευτέρα του Πάσχα στο Γιρομέρι; Και οι ζωντανοί; Πώς βλέπουν την παράδοση και το ιδιαίτερο αυτό έθιμο; Ποιά η βαθύτερη σχέση τους με την ζωή και τον θάνατο;


Τρίτη 30 Απριλίου στις 20.00
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ενθύμιον” του Νίκου Ζιώγα.
Θα ακολουθήσει ζωντανή εμφάνιση του πολυφωνικού σχήματος Ισοκράτισσες.

Η προβολή θα γίνει με αγγλικούς υπότιτλους.
Προπώληση εισιτηρίων: 7 EUR



Το «Ενθύμιον» ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, είναι μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μετανάστευσαν, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση.

Στο «Ενθύμιον» μεταφερόμαστε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου. Μέσα από τα τραγούδια, τα λόγια και τους ήχους οι λιγοστοί του κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τους θρύλους και να δώσουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της. Μια αποτύπωση όχι μόνο εθνογραφική, ενός εθίμου η καταγωγή του οποίου χάνεται στο χρόνο, όπου τα έγχρωμα φιλμ του παρελθόντος σμίγουν με το ασπρόμαυρο παρόν και όπου οι ήχοι του κλαρίνου αντηχούν μέσα από τις πέτρες, τα βουνά, και τα πρόσωπα. Το «Ενθύμιον» είναι μια απόπειρα, αντίθετη στην αδίστακτη ψηφιοποίηση της εποχής μας, να κρατηθεί ζωντανή η αναλογική μνήμη της ελληνικής επαρχίας: ένα ενθύμιο ζωής.

Ειδικά για την βραδιά θα βρίσκονται μαζί μας το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα Ισοκράτισσες, για να προσφέρουν μια μυσταγωγική ακουστική εμπειρία.

FESTIVALS

Βραβείο ΕΚΚ Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Μεγάλη Τρίτη: 20:00