DODO

DODO

132 λεπτά

Κωμωδία

Ελλάδα

2022

Σκηνοθέσία

Πάνος Χ. Κούτρας

ΣΕΝΑΡΙΟ

Πάνος Χ. Κούτρας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Τζομάνα Αλχασάν, Πολύδωρος Βογιατζής, Νίκος Γκέλια, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σμαράγδα Καρύδη, Αχμάντ Κοντάρ, Τζεφ Μοντάνα, Αγγελος Παπαδημητρίου, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Κρις Ραντάνοφ, Μαριέλλα Σαββίδου, Ακης Σακελλαρίου, Αννα Τζορτζίκια, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

υπόθεση

Ενα Ντόντο, είδος πουλιού που έχει εξαφανιστεί εδώ και 300 χρόνια, εμφανίζεται ξαφνικά λίγο έξω από την Αθήνα, στο κτήμα μιας οικογένειας που μετράει αντίστροφα τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα μέχρι το σωτήριο για όλους γάμο της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο. Τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου..

Σημείωμα του σκηνοθέτη Πάνου Χ. Κούτρα

Το «Dodo» είναι μια σύνθεση όλων των ταινιών μου. Περιλαμβάνει θέματα, χαρακτήρες και μέρη που επιστρέφουν ξανά και ξανά, αλλά και μία μείξη ειδών. Μελόδραμα, κωμωδία, μιούζικαλ, βοντβίλ και ελληνική τραγωδία συνυπάρχουν. Ωστόσο, αυτό που βρίσκεται πραγματικά στην καρδιά αυτού του συνονθυλεύματος είναι το παράλογο.

Όλες οι ταινίες μου είναι παραμύθια για μεγάλους, κατά κάποιο τρόπο, για όσους έχουν κρατήσει ζωντανό το «παιδί» μέσα τους. Το ίδιο ισχύει και για το «Dodo».

Η ιστορία του ντόντο – σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν ένα γοητευτικό και φιλικό ζώο, με παράξενη και αστεία εμφάνιση, αλλά η μοίρα του ήταν ιδιαίτερα τραγική. Εξοντώθηκε από τον άνθρωπο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Θύμα της ανθρώπινης απληστίας και απερισκεψίας, εξαφανίστηκε στον Μαυρίκιο τον 18ο αιώνα.

Το ντόντο γίνεται για άλλους ο φύλακας άγγελος και για άλλους ο εξολοθρευτής. Eνας «από μηχανής Θεός» που μάλλον κουβαλά τη λύση που χρειάζονται οι ήρωες, αν καταφέρουν να την ανακαλύψουν.

Από την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» ως το «DODO», όλες μου οι ταινίες αφηγούνται, με φαινομενική ελαφρότητα, ιστορίες για την ανθρώπινη κατάσταση. Ο «άλλος» εμπλέκεται πάντα στις ταινίες μου. Μετανάστες, queer άτομα, άνθρωποι με αναπηρία ή ακόμα και ένας εξωγήινος μουσακάς, όλοι οι χαρακτήρες μου παλεύουν για να επιβιώσουν σε έναν εχθρικό κόσμο που δεν τους καταλαβαίνει. Ένας κόσμος που είναι λάθος, παρόλο που πιστεύει λανθασμένα ότι είναι σωστός.

FESTIVALS

Φεστιβάλ Καννών