ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 99

ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 99

134 λεπτά

Περιπέτεια

ΗΠΑ

2017

Σκηνοθέσία

S. Craig Zahler

ΣΕΝΑΡΙΟ

S. Craig Zahler

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Vince Vaugn, Jennifer Carpenter, Don Johnson

υπόθεση

Η “Pulp Fiction” στιγμή του Βινς Βον σε μια ταινία τόσο cult όσο και ο τίτλος της!

 

 

Ο σκηνοθέτης του «Τσεκούρι από Κόκαλο» επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία του, μια περιπέτεια βγαλμένη από τα έγκατα της πιο σκοτεινής αμερικάνικης φυλακής και πρωταγωνιστή τον θεόρατο Βινς Βον σε ένα ρόλο έκπληξη – ίσως τον ιδανικότερο στην καριέρα του! Μαζί του, ο θρυλικός (και πάντα γοητευτικός) Ντον Τζόνσον, η Τζένιφερ Κάρπεντερ (γνωστή και ως η αδελφή του Dexter από την ομώνυμη σειρά), πολλοί φύλακες όλων των ειδών φυλακών, Κορεάτες γιατροί και μια σειρά από σπασμένα κρανία. Όλα αυτά έρχονται και συνθέτουν το «Καυγάς στο Μπλοκ 99» που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Υπάρχει πολύ βία στη ταινία. Αλλά όπως και στο «Τσεκούρι από Κόκαλο», δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον χαρακτήρα. Δε βιάζομαι να δείξω το χαμό, αλλά όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, ο θεατής θα το καταλάβει!.»

Όπως το Pulp Fiction άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον Τζον Τραβόλτα, έτσι και το ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 99 μεταμορφώνει τον Βινς Βον, αφού τον επινοεί εκ νέου ως μια μηχανή καταστροφής, αλλά και αφοσιωμένο οικογενειάρχη παγιδευμένο σε μια συστημική κοινωνικό-οικονομική παγίδα που είναι αδύνατο να ξεφύγει. Το ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 99  είναι μια υπερβίαιη ιστορία οργής, λύτρωσης και… σπασμένων κρανίων που εναλλάσσει με ειλικρίνεια τον κοινωνικό ρεαλισμό με το gridhouse των Seventies: ένας μοντέρνος Αμερικανικός εφιάλτης προορισμένος να χριστεί σε μεταμεσονύκτιο cult. 

 

 


Η ζωή του Μπράντλεϊ (Βινς Βον) καταρρέει: ενώ ο γάμος του με τη Λόρεν (Τζένιφερ Kάρπεντερ) μοιάζει να είναι τελειωμένη υπόθεση, χάνει και τη δουλειά του. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, αποφασίζει να δουλέψει σαν βαποράκι ναρκωτικών. Δεκαοχτώ μήνες αργότερα, ο Μπράντλεϊ και η έγκυος Λόρεν ζουν το Αμερικάνικο όνειρο του υψηλού κέρδους και της πολυτελούς κατοικίας. Όταν μια παράδοση πάει στραβά, καταλήγει στη φυλακή, υποχείριο μιας συμμορίας που τον υποχρεώνει σε πράξεις βίας μετατρέποντας τη φυλακή σε ένα άγριο πεδίο μάχης.

 

Ο Σ. Κρεγκ Ζάλερ για τους ηθοποιούς του…

Είμαι πολύ περήφανος για το Brawl in Cell Block 99, τη δεύτερη ταινία μου ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συν-συνθέτης. Σε αυτή την ταινία ένιωσα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου απ’ ότι στο ντεμπούτο μου.  

Είχα την μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με τον Βινς Βον, ο οποίος πρωταγωνιστεί, υπερβαίνοντας τις ήδη μεγάλες προσδοκίες μου για αυτόν, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως άνθρωπος. Οι φαν του Βον θα τρελαθούν από τον ρόλο του ως πρώην μποξέρ και βαποράκι με το όνομα Bradley Thomas. Σπάνια οι ηθοποιοί μεταμορφώνονται τόσο πειστικά ώστε να φτάσουν στο βαθμό που κάνει ο Βον σε αυτό το ρόλο, μια ερμηνεία που είναι εξίσου αρρενωπή αλλά και εκλεπτυσμένη. Το ίσως πιο εντυπωσιακό για μένα ήταν πόσο καλά αντεπεξήλθε σωματικά στον απαιτητικό και κάπως επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο θέλησα να τραβήξω όλους τους καυγάδες, οι οποίοι χορογραφήθηκαν από τον πολύ ταλαντούχο Drew Leary. Όλοι οι καυγάδες εκτελούνται από αυτόν και τους άλλους ηθοποιούς με πολύ λίγες περικοπές και μηδενικό μοντάζ μετά την παραγωγή.

Η ταινία ακολουθεί τον Bradley μέσα από τραγωδίες, επιτυχίες, μυστήριο και βία, αλλά είναι η σχέση του με τη γυναίκα του Lauren αυτή που κρατά τον παλμό της ιστορίας. Η Τζένιφερ Κάρπεντερ υποδύεται αυτό το ρόλο – κλειδί και αποδεικνύει ακόμα μία φορά την αξία της και την ικανότητά της να μεταμορφώνεται. Επίσης, είχα την τύχη να δουλέψω με τον Ντον Τζόνσον, στο ρόλο του Warden Tugs. Η χαρακτηριστική του φωνή και το χάρισμα του παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο με τη δουλειά του ως ηθοποιός να γίνεται όλο και πιο επιλεκτική και ξεχωριστή.

Για τη μουσική της ταινίας…

Τέλος, σε αυτή την ταινία πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα όνειρό μου: να γράψω μουσική soul μαζί με τον συνεργάτη μου Jeff Herriott, για τo OST της ταινίας. Τα κομμάτια ερμηνεύτηκαν από μερικούς από τους μύθους της soul όπως οι The OJays & Butch Tavares, καθώς και νεότερους όπως ο Adi Armour.

Και τελικά…

Με λίγα λόγια… όλα τα παραπάνω στοιχεία έρχονται και συνθέτουν αυτόν τον περίεργο και άγριο κόσμο του «ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 99».

FESTIVALS

74o Φεστιβάλ Βενετίας, Φεστιβάλ Τορόντο 2017.